Webbadministratörer ansvarar för den dagliga hanteringen av webbinnehåll och tjänster. De arbetar vanligtvis med ett team av utvecklare, designers och andra proffs för att säkerställa att deras organisations webbplats är väl underhållen och funktionell.
Webbadministratörer kan också få i uppdrag att utveckla nya funktioner eller funktionalitet för webbplatsen. Detta kan inkludera att lägga till nya sidor eller avsnitt, uppdatera befintligt innehåll eller till och med skapa helt nya webbplatser.
Arbetsuppgifter som webbadministratör
Webbadministratörer har vanligtvis ett brett spektrum av ansvarsområden, som kan inkludera:
- Samordna med kunder för att fastställa projektkrav och utveckla en plan för att möta dessa krav
- Hantera webbdesignprocessen från början till slut, inklusive planering, design, utveckling, testning och lansering av webbplatser
- Ge teknisk support till användare genom att svara på frågor och felsöka problem
- Uppdatera innehåll på webbplatsen efter behov för att säkerställa att det är relevant och intressant för besökarna
- Upprätthålla säkerheten på webbplatsen genom att övervaka trafik och ta bort olämpligt innehåll eller användare som bryter mot policyer
- Skapa veckorapporter med information om webbplatsstatistik såsom antal besökare, genomsnittlig tid på webbplatsen, etc.
- Övervaka webbanalysdata för att avgöra hur besökare använder en webbplats och göra justeringar därefter
- Tillhandahålla teknisk support för företagets intranät, extranät och andra interna webbplatser som används av anställda inom en organisation
- Övervaka sökmotorernas ranking och reklamkampanjer för att säkerställa att de är effektiva
Webbadminstratör jobbkrav
En webbadministratör behöver vanligtvis ha följande kvalifikationer:
Utbildning: Webbadministratörer behöver vanligtvis minst en kandidatexamen. Vissa arbetsgivare kan anställa kandidater med en tvåårig associerad examen, men de flesta föredrar en fyraårig kandidatexamen i datavetenskap, informationsteknik eller ett relaterat område.
Utbildning och erfarenhet: Många webbadministratörer lär sig de specifika teknikerna och processerna som är relaterade till deras roll när de är på jobbet. Utbildning för denna roll varar vanligtvis i några månader och kan inkludera att skugga nuvarande webbadministratörer eller utföra uppgifter under övervakning tills de är tillräckligt bekväma för att utföra uppgifter på egen hand.
Certifieringar och licenser: Även om det inte krävs, kan webbadministratörer skaffa flera certifieringar som hjälper dem att förbättra sina färdigheter och tjäna en högre lön.
Kunskaper som webbadministratör
Webbadministratörer behöver följande färdigheter för att lyckas:
Tekniska färdigheter: Webbadministratörer behöver tekniska färdigheter för att felsöka och lösa tekniska problem. De måste förstå hur mjukvara, hårdvara och nätverk fungerar för att identifiera och åtgärda problem. Tekniska färdigheter kan också hjälpa dem att identifiera och implementera ny teknik för att förbättra användarupplevelsen.
Kommunikationsförmåga: Webbadministratörer kommunicerar ofta med andra teammedlemmar, kunder och andra intressenter. De kan behöva kommunicera teknisk information på ett sätt som icke-tekniska personer kan förstå. De kan också behöva kommunicera skriftligt eller muntligt.
Problemlösningsförmåga: Webbadministratörer använder ofta sina problemlösningsförmåga för att felsöka problem med webbplatser, servrar och andra webbaserade applikationer. De kan också använda dessa färdigheter för att identifiera och lösa säkerhetsproblem, optimera webbplatsens prestanda och förbättra användarupplevelsen.
Organisationsförmåga: Webbadministratörer behöver organisatoriska färdigheter för att hålla reda på sina många ansvarsområden. Detta inkluderar att hålla reda på lösenord, övervaka serverprestanda och hålla koll på den senaste tekniken. Organisatoriska färdigheter kan hjälpa dig att hålla koll på dina ansvarsområden och slutföra ditt arbete i tid.
Ledarskapsförmåga: Webbadministratörer arbetar ofta med team av andra webbutvecklare och ingenjörer. Ledarskapsförmåga kan hjälpa dig att motivera och vägleda ditt team till framgång. Du kan också använda ledarskap för att hjälpa dig att hantera och styra stora projekt.
Webbadministratör Arbetsmiljö
Webbadministratörer arbetar i en mängd olika miljöer, inklusive företagskontor, statliga myndigheter, högskolor och universitet och ideella organisationer. De arbetar vanligtvis i team med andra webbadministratörer, webbutvecklare, webbdesigners och webbinnehållsskapare. Webbadministratörer arbetar vanligtvis regelbundna arbetstider, även om de kan behöva arbeta kvällar och helger för att hantera webbplatsuppdateringar eller underhåll. De kan också ha jour 24 timmar om dygnet för att svara på avbrott på webbplatsen eller andra nödsituationer.
Webbadministratörstrender
Här är tre trender som påverkar hur webbadministratörer arbetar. Webbadministratörer måste hålla sig uppdaterade om denna utveckling för att hålla sina färdigheter relevanta och behålla en konkurrensfördel på arbetsplatsen.
Tillväxten av DevOps
Tillväxten av DevOps är en trend som snabbt förändrar hur företag fungerar. Allt eftersom fler och fler företag använder detta tillvägagångssätt kommer webbadministratörer att behöva lära sig nya färdigheter för att hänga med i förändringarna.
En av de viktigaste färdigheterna som webbadministratörer kan lära sig är hur man hanterar och underhåller infrastruktur när den växer. Detta inkluderar saker som att ställa in servrar, hantera säkerhetskopior och övervaka prestanda. Dessutom bör webbadministratörer också vara bekanta med verktyg som Docker och Kubernetes, som används för att automatisera många av de uppgifter som är involverade i DevOps.
Mer fokus på säkerhet
I takt med att internet blir en allt farligare plats börjar företagen fokusera mer på säkerhet. Detta innebär att webbadministratörer måste ha en god förståelse för säkerhetsåtgärder och hur man implementerar dem.
För att ligga steget före bör webbadministratörer fokusera på att lära sig om de senaste hoten och hur man skyddar sig mot dem. De bör också överväga att delta i utbildningar eller konferenser som fokuserar på säkerhet.
Cloud Computing blir mer populärt
Cloud computing blir mer populärt i takt med att företag inser fördelarna med att flytta sin verksamhet till molnet. Denna trend kommer sannolikt att fortsätta när fler och fler företag ser värdet i att använda molntjänster.
Webbadministratörer kan dra nytta av denna trend genom att bli experter på cloud computing. Detta kommer att göra det möjligt för dem att hjälpa företag att byta till molnbaserade tjänster och se till att de får ut det mesta av sina molninvesteringar.
Hur man blir en webbadministratör
En webbadministratörskarriär kan vara ett bra sätt att börja din tekniska karriär. Som webbadministratör har du möjlighet att lära dig om olika aspekter av teknik och arbeta med en mängd olika människor. Du kommer också att kunna se hur alla delar av en webbplats går ihop och hur de interagerar med varandra.
För att bli webbadministratör måste du ha en god förståelse för både front-end- och back-end-utveckling. Det betyder att du bör vara bekant med HTML, CSS och JavaScript samt språk på serversidan som PHP och Ruby on Rails. Dessutom är det viktigt att förstå hur webbplatser är byggda och hur de fungerar.
Arbetsuppgifter och arbetsuppgifter för: ”Webbadministratör”
- Samarbeta med utvecklingsteam för att diskutera, analysera eller lösa användbarhetsproblem.
- Identifiera eller adressera interoperabilitetskrav.
Spåra, kompilera och analysera webbplatsanvändningsdata. - Dokumentera ansöknings- och webbplatsändringar eller ändringsförfaranden.
- Utveckla eller dokumentera stilriktlinjer för webbplatsinnehåll.
- Testa nya mjukvarupaket för användning i webboperationer eller andra applikationer.
- Utveckla eller implementera rutiner för pågående webbrevision.
- Konfigurera eller underhålla övervakningsverktyg på webbservrar eller webbplatser.
- Testa backup- eller återställningsplaner regelbundet och lös eventuella problem.
- Dokumentera installations- eller konfigurationsprocedurer för att tillåta underhåll och upprepning.
- Rekommendera förbättringar av webbplatsen och utveckla budgetar för att stödja rekommendationer.
- Implementera uppdateringar, uppgraderingar och patchar i tid för att begränsa förlusten av tjänsten.
- Identifiera, standardisera och kommunicera nivåer av åtkomst och säkerhet.
- Informera webbplatsanvändare om problem, problemlösningar eller applikationsändringar och uppdateringar.
- Tillhandahålla utbildning eller teknisk assistans vid implementering eller användning av webbplatser.
- Utför användartester eller användningsanalyser för att fastställa webbsidors effektivitet eller användbarhet.
- Utvärdera eller rekommendera serverhårdvara eller mjukvara.
- Korrigera testidentifierade problem eller rekommendera åtgärder för att lösa dem.
- Utveckla testrutiner och rutiner.
- Identifiera eller dokumentera backup- eller återställningsplaner.
- Samla in, analysera eller dokumentera användarfeedback för att lokalisera eller lösa källor till problem.
- Utveckla statistik för webbplatsens prestanda.
- Säkerhetskopiera eller ändra applikationer och relaterade data för att tillhandahålla katastrofåterställning.
- Fastställ källor till webbsida- eller serverproblem och vidta åtgärder för att åtgärda sådana problem.
- Granska eller uppdatera webbsidans innehåll eller länkar i tid, med hjälp av lämpliga verktyg.
- Genomför webbplatssäkerhetsåtgärder, såsom brandväggar eller meddelandekryptering.
- Övervaka system för intrång eller överbelastningsattacker och rapportera säkerhetsintrång till lämplig personal.
- Administrera internet/intranätinfrastruktur, inklusive komponenter som webb, filöverföringsprotokoll (FTP), nyhets- och e-postservrar.
- Övervaka webbutvecklingen genom fortsatt utbildning, läsning eller deltagande i professionella konferenser, workshops eller grupper.
- Samarbeta med webbutvecklare för att skapa och driva interna och externa webbplatser, eller för att hantera projekt, såsom e-marknadsföringskampanjer.
- Installera eller konfigurera webbserverprogramvara eller hårdvara för att säkerställa att katalogstrukturen är väldefinierad, logisk, säker och att filerna namnges korrekt.
- Testa problem som systemintegration, prestanda och systemsäkerhet enligt ett regelbundet schema eller efter några större programändringar.
- Utveckla och implementera marknadsföringsplaner för hemsidor, inklusive tryckta annonser eller annonsrotation.
- Kontrollera och analysera operativsystemets eller applikationsloggfiler regelbundet för att verifiera korrekt systemprestanda.
- Utvärdera testrutiner eller procedurer för adekvathet, tillräcklighet och effektivitet.