Att skapa amatörvideor nuförtiden är lika enkelt som att trycka filma på din iPhones kamera, men om du är intresserad av att utöva videoproduktion som en professionell karriär eller vill skapa högkvalitativa videos för ditt företag finns det mycket mer i det. Låt oss snabbt gå igenom stegen för att skapa en video eller film och se vad du behöver veta för att göra kvalitetsvideoproduktioner och bygga en givande karriär.
Vad är videoproduktion?
Videoproduktion är helt enkelt processen att skapa en video. Oavsett om det är en företagsöversikt, produktdemo, videoblogg, social video eller kundrekommendation, kan video hjälpa dig att öka varumärkesmedvetenheten och generera nya potentiella kunder.
Det finns inget medium som har makten att demonstrera ett koncept och framkalla respons så effektivt som video. Innan du börjar på videoprojekt finns det några saker du måste tänka på.
Förstå videoproduktionsprocessen
Även om videoproduktionsprocessen kommer att variera beroende på stil, innehåll, tidslinje, ansträngning och budget, finns det några grundläggande byggstenar som är vanliga bland framgångsrika videoproducenter.
Processen kan delas upp i tre huvudsektioner: förproduktion, produktion och efterproduktion. För att bättre förstå hur de olika faserna av processen fungerar tillsammans, har vi beskrivit grunderna nedan.
Oavsett om du gör en 30-sekunders video i sociala medier eller en fullängdsfilm, är det mycket planering inblandat i att göra en video. Här är förproduktionsstegen som är involverade i de flesta videor.
Idé – Bestäm det övergripande konceptet för videon, vilken historia den ska berätta och hur.
Manusskrivning – Skriv ett videomanus som förmedlar dina budskap på ett övertygande och engagerande sätt. Är det inte din grej att skriva? Anlita en professionell manusförfattare.
Storyboarding – Skapa en visuell storyboard som kombinerar manuset med bilderna som du vill ska ackompanjera voiceoveren eller dialogen.
Skapa en bildlista – När din storyboard är godkänd/klar, skapa en lista över varje enskild bild som du behöver spela in för att ge din video liv.
Anställa talanger – Oavsett om du behöver en berättare för ditt manus eller anställer skådespelare, måste du sätta igång en process för att hitta rätt personer.
Spana in och besäm platser – Ta reda på var du vill spela in din video – i en studio, på en plats eller flera platser. Du kan behöva resa runt för att hitta rätt plats och betala för att hyra ut en lokal eller göra arrangemang för att schemalägga din fotografering.
Planera ett fotograferingsschema – Detaljera ett fotograferingsschema som planerar vilka bilder som kommer att äga rum på vilken dag, vid vilken tidpunkt, på vilken plats och vem som behöver vara med på inspelningen.
Produktionsprocessen är när den faktiska videograferingen äger rum. Produktionen inkluderar:
Ställa in fotograferingen – Oavsett om du är i en studio eller på plats, måste du ställa in lämplig belysning, mikrofoner och annan teknisk utrustning, placera din kamera/besättning och se till att talangen är på plats.
Spela in video – Spela in din video med vilken kamerautrustning du än har valt för projektet. Se till att filma mycket mer film än du tror att du behöver och gör flera tagningar av varje bild. Du vill inte ta reda på att du missar en bra bild när du sätter ihop den sista videon.
Spela in ljud – Fånga det ljud du behöver tillsammans med din video, spela in ljudeffekter, dialog, voiceovers, etc. Du kan också spela in originalmusik eller köpa musik för att använda i din video.
Köpa B-roll – Du kanske också kan köpa B-roll videoklipp, som liknar bildbanker och visar vanliga bilder/åtgärder, och redigera dessa till din övergripande video.
Efterbearbetning
När du har producerat alla komponenter du behöver för din video kan du börja skapa de bitarna till ditt sista mästerverk. Dessa är de viktigaste stegen i efterproduktion
Videoredigering – Du måste ha en gedigen förståelse för videoredigeringsprogramvara så att du kan organisera, kompilera, sekvensera och förbättra alla dina råa videomaterial till högkvalitativ video. Det är också här färgkorrigering, ljudmixning och specialeffekter kommer in i bilden.
Optimering – Din slutliga video kan behöva optimeras med avseende på skärmstorlek, filstorlek och typ av videofil beroende på var den kommer att spelas. Det är viktigt att få de tekniska specifikationerna för att lägga upp din video på sociala medieplattformar, till exempel, som sannolikt kommer att vara annorlunda än om du filmar en TV-reklam.
Publicering och marknadsföring – När din sista video är klar är det dags att dela den med världen. Lägg upp det på lämpliga kanaler och se till att skapa ett reklamprogram för att sprida budskapet.
Komma igång med video för företag
Långt innan någon börjar filma med videokameran är det viktigt att förstå mer än bara mekaniken i att fånga en video. Det är mycket som ligger bakom strategin kring att skapa en framgångsrik video som får mätbara resultat för ditt företag.
Video har kraften att vara hörnstenen i alla innehållsmarknadsföringsstrategier så länge du förstår att det är mer än en visuell broschyr.
Sättet vi interagerar med innehåll online har förändrats drastiskt under de senaste 10 åren. Idag tittar människor på över 5 miljarder videor på YouTube varje dag. Det inkluderar inte ens Facebook-videor och andra inhemska plattformar. Konsumenter har en glupande aptit på videoinnehåll.
Så när det gäller att skapa bra videor som tar dina budskap till nästa nivå, finns det några bästa metoder och trender för videoproduktion att överväga så att du undviker de vanligaste misstagen:
- Börja med målet i åtanke
- Lär känna din målgrupp
- Anpassa video till försäljningstratten
- Skapa intressant innehåll av hög kvalitet
- Glöm inte din CTA (uppmaning)
- Testa och mät alla dina videor
- Sökmotoroptimering spelar roll
Varje videoprojekt är olika. Men dessa universella videoproduktionsfrågor bör ge dig ett ramverk för både hur du vill att din video ska se ut och vad du vill att den ska uppnå.
Vi tillbringar mycket tid med att sitta ner med kunder och diskutera hur vi bäst kan berätta deras historier med hjälp av video. Och även om varje organisation är unik i hur de vill att deras historia ska berättas, finns det en rad frågor som är universellt användbara för dem som vill producera en video.
- Vad är syftet med videon?
- Vem är din målgrupp?
- Vilka är mina nyckelbudskap?
- Vilken är din idealiska tidslinje?
- Vad är din projektbudget?
- Är din video en del av en strategi eller kampanj?
- Hur kommer du att mäta resultat och ROI?
- Vilken känsla försöker vi framkalla?
- Vem kommer att tala på organisationens vägnar?
- Vilka frågor ska jag ställa till intervjupersonerna?
- Ska jag skriva svaren på frågorna?
- Vad händer om de inte får rätt svar första gången?
- Ska jag rätta någon om de säger fel?
- Vem behöver godkänna den slutliga videon?
- Var kommer videon att spelas in?
- Hur kommer den slutliga videon att lagras, distribueras och packas om?
De fyra viktiga stegen för att planera ditt videoprojekt
För att få igång ditt videoprojekt finns det några nyckelelement som måste komma på plats. Oavsett om du arbetar med ett företag eller om du vill skapa en video på egen hand, är dessa steg viktiga för att skapa en video som uppfyller dina behov. Om du planerar att arbeta med ett videoproduktionsföretag hjälper de dig att gå igenom alla dessa steg utan problem.
Steg 1: Identifiera dina bästa videoberättelser
En video är ingenting utan bra innehåll som stödjer det, det första steget i ett framgångsrikt videoprojekt är att förstå vad som gör en bra affärshistoria.
Sätt dig själv i dina tittares skor och fundera på vad de kommer att tycka är intressant. De kanske vill veta om din statistik, chefer eller försäljningssiffror, men bara om de är riktigt intressanta. Mer sannolikt kommer de att vara intresserade av berättelser om hur människor använder din produkt eller hur dina anställda tillför passion till sina jobb.
Kraftfulla videor handlar om så mycket mer än din 30-sekunders elevatorpitch. Oavsett hur lång din video är, har du möjlighet att ge ditt företags mest fängslande berättelser liv med karaktärer, bilder, timing, musik och berättande.
Steg 2: Välj övertygande karaktärer
Karaktärerna är mittpunkten i din video, så det är verkligen viktigt att välja rätt. Kom ihåg att autenticitet är viktigt och din publik kommer att kunna se om dina videotalespersoner känner sig obekväma eller tvingade.
Att välja de bästa karaktärerna för din företagsvideo kan vara lite knepigt. Ibland är det lättare att avgöra vem som inte är den bästa talespersonen för din video!
Många företag gör misstaget att anta att deras högsta chef eller smarta säljare är de bästa alternativen för framgång på kameran utan att överväga vem som faktiskt kommer att resonera med den målgrupp de riktar sig till.
Steg 3: Välj en fotograferingsplats
Platsen för din videoinspelning kan verkligen påverka stämningen i den slutliga videon (även om det inte är den enda faktorn), så du vill se till att din plats är i linje med historien och temat för din produkt. Med andra ord, är din plats meningsfull med vad din video handlar om?
Skulle du hellre visa upp dina karaktärer i en kontorsbyggnad, ute i en park eller i en cool byggnad med någon karaktär? Vart och ett av dessa alternativ kommer att ge din video en helt annan ton. Andra överväganden spelar också stor roll, till exempel vad som är den bästa videointervjubakgrunden.
Även om det är en bra idé att spela in din video utomhus en solig dag, kan solen göra att korrekt belysning av din video blir ett problem. Att välja ett trist konferensrum kan vara svårt att göra unikt och intressant. Att hitta den perfekta balansen mellan belysning och en icke-distraherande, men ändå icke-tråkig bakgrund är utmanande, men det är avgörande för en vacker slutprodukt.
Steg 4: Skapa en produktionstidslinje
Att producera en video som en del av ditt företags videomarknadsföringsstrategi kräver mycket planering, tålamod och självförtroende. Med ett begränsat utbud av pengar och tid är det avgörande att veta hur och när allt ska hända för att få jobbet gjort.
Även om varje video kräver sitt eget kreativa tillvägagångssätt och inspelningstekniker, kommer en beprövad och sann videoproduktionsprocess (som nämnt ovan) att hjälpa dig att få ut det mesta av din tidslinje för videoproduktion.
Varje företag eller internt team kommer att ha en annan tidslinje som de använder som riktlinje. Till exempel är vår tidslinje från början till slut cirka 6-8 veckor.
Under den tidslinjen måste alla aspekter av videon slutföras inklusive planering, manus, inspelning, berättelseskapande, redigering och mer.
Videoproduktion
Det är lätt att behandla video som marknadsföringens magiska kula. När allt kommer omkring kan ingenting ta dig någonstans, presentera dig för någon eller visa dig något så väl som en bra video. Men det måste vara en bra video. Självklart ska en bra video vara genomtänkt, välbildad och välproducerad, men dessa produktionselement är bara början.
Nyckeln till videoproduktion är att sätta rätt typer av video framför rätt person vid rätt tidpunkt. Att matcha köparens resa på rätt sätt kräver en stor förståelse för både dina köpares personas och de olika exemplen som fungerar.
Medvetenhet
Medvetenhetsstadiet är det mest uppenbara stället att utnyttja video. När folk inte vet något om ditt företag eller dina produkter, blir kraften i uppspelningsknappen magneten som lockar dem att kolla in ditt innehåll. Ändå måste det vara rätt sorts video – kort och med en mycket specifik punkt.
Övervägande
När de når övervägandestadiet vet potentiella kunder vem du är – men de vill veta mer. Om du gör det rätt kommer de att använda videor för att göra sin forskning i sin egen takt. Nyckeln är att ge dem användbar, relevant och begriplig information som möter deras behov.
Beslut
Om din prospekt är i beslutsstadiet vet de vem du är, de vet till och med lite om dig och de försöker bestämma hur mycket de gillar dig. Du har gjort mycket arbete för att få dem dit, men de måste fortfarande fatta det ultimata beslutet – att välja dig framför konkurrenterna.
Att ta hjälp av ett videoproduktionsföretag
Så nu kan du se att videoproduktion kräver mycket expertis. Vissa företag har turen att kunna anställa ett videoproduktionsteam internt, men många har inte så stor tur. Det kan vara lätt att tro att du kan anlita en frilansare för att spela in lite videoinnehåll och bara ta reda på hur du gör resten på egen hand, men vi är här för att berätta att det kan finnas några anledningar till varför du kanske vill anlita en videoproduktion byrå.
De främsta skälen till att anlita ett videoproduktionsföretag
- Du är inte säker på hur du ska börja eller var du ska börja.
- Du har en specifik budget i åtanke, men du är inte säker på det bästa sättet att hantera den.
- Du har inte bandbredden för att skapa idéer, skapa, hantera, producera och redigera på egen hand.
- Du är inte säker på hur du identifierar ditt företags mest engagerande och övertygande innehåll.
- Du vet inte hur du bevisar en ROI för ditt videoinnehåll.
Förstå kostnaden för videoproduktion: Faktorer att överväga
Den bästa hävstången för att uppskatta kostnaden för din video är antalet inblandade proffs. Vanligtvis, när antalet professionella behov växer sig större och större, blir en sak proportionellt sett större: Priset.
Det är viktigt att förstå hur behoven för din video i slutändan kommer att påverka kostnaden. När du väl känner till omfattningen och strategin för din video (intern vs extern, publicerad på sociala medier vs inbäddad på din webbplats, kommersiell vs tutorial, etc.) kan du anpassa din budget därefter.
Till exempel, om du vill göra en guide om hur du fixar en gräsklippare och lägger upp den på Facebook, kan du förmodligen göra det med en lågbudgetkamera (även en mobiltelefon) och du kommer att klara dig.
Men om det är viktigt att presentera dig själv i det bästa ljuset, så att säga, kommer du att vilja arbeta med ett företag eller en byrå som kan tillhandahålla bättre kameratekniker, utrustning och produktionskvalitet som hjälper dig att lyfta din video till nästa nivå.
Förstå olika videoproduktionsföretag
Från solovideografer till reklambyråer, det finns många olika riktningar som ditt företag kan ta när de väljer en partner. Och, beroende på ditt projekt, kan det finnas strategiska fördelar med att välja den ena framför den andra. Här är dina alternativ:
Solovideografer är vanliga och kan vara precis vad du behöver om du har en stram budget och inte behöver en massa snygg produktion.
Små byråer tillför erfarenhet och expertis samtidigt som du håller din budget relativt liten.
Stora byråer används för högproduktionsprojekt. De kan dra in stora skådespelare, köra världsomspännande kampanjer, men trots att himlen är gränsen med reklambyråer när det kommer till kreativitet, så är budgeten det också.
Så att du inte spränger din budget på mer produktion än du behöver är det viktigt att veta vad olika produktionsbolag erbjuder. För i slutändan beror vem du väljer på deras kvalifikationer, ditt projekt och din budget.